6.lecke Mozgás a szabadban – praktikus tanácsok

14 máj

Tananyag 6.lecke Praktikus tanácsok

Ötlet

A természetnek megvannak a maga törvényei, és ha azt szeretnéd, hogy még sok év múlva is örömmel tehesd ki a lábad, akkor most okosan kell kihasználni a lehetőségeket.

1. Ha kiteszed a lábad a természetbe, engedd át magad a hely szellemének, élvezd a hegyeket, a homokot, a patakot, a friss levegőt, ez neked is új erőt ad, és nem fogod úgy érezni magad, mint a városban, beszorítva a betonrengetegbe. Akár rendszeresen kirándulsz, akár az éves nyaralásod töltöd, mindenképp ki fog kapcsolni, nem véletlenül: őseink ebben a környezetben éltek, nem a falak közt – a génjeinkbe ez van bekódolva.

2. Utazz bölcsen. Lehet, hogy a legjobb helyet találtad meg, de semmit nem ér az egész, ha oda autóval vagy repülővel kell menned: a környezetet ez cseppet sem kíméli. Válassz olyan helyet a pihenéshez, amit például kerékpárral is meg tudsz közelíteni. Lassabb, de barátságosabb, és addig is mozogsz, míg odaérsz! Ha csónakázható folyó közelében laksz, válassz folyómenti úticélt és evezz!

3. Menj együtt munkatársaiddal, barátaiddal! A közös szabadság nemcsak élménydúsabb, de amíg mindenki a szabadban van, addig biztos, hogy kevesebb energiát éltek fel a munkahelyeden!

4. Támogasd a helyi természetbarát sportklubot, legyen az bármilyen sportág, a lényeg, hogy népszerűsítsd a környezetbarát sportágakat, szemben az edzőtermek gépeivel.

 5. Ha futottál már igazi terepen, pontosan tudod, mi a különbség ez és a mesterséges futópályák között. Persze, az simább és nem kell annyira odafigyelni, hova lépünk, de pályán futni olyan, mintha medencében kéne kajakoznod. Jobb híján az is megteszi, de élvezetesebb az élő folyóban, nem igaz?

6. Vásárolj tudatosan! Bár ez látszólag nem függ össze a sporttal, mégis köze van hozzá, hisz a sportszereknél sem mindegy, miből készülnek, hogyan állítják elő őket és használatuk során mennyi hulladék keletkezik. Például a tönkrement szörfdeszka vagy a kajak nagyjából 500 év (!) alatt bomlik le, addig terheli a környezetet, de haszna nincs. Ha teheted, keress olyan sportszereket és ruhákat, amelyek nem környezetidegenek: a csónakot bambuszból, a szörföt kenderből, a védőruházatot újrahasznosított műszálból és gyapjúból is el lehet készíteni.

7. Ha már környezet és sport: ne korszerű motoros szánon töltsd a téli szünidőt és motorcsónakon a nyarat, merítsd csak bele azt a lapátot a vízbe, bontsd ki a vitorlát és halld meg a természet hangjait is!

8. A kevesebb több – ha hegyet mászol, csak a legszükségesebb felszerelést vidd magaddal, nem kell mindent a hátizsákba pakolni. Így kevesebb hulladékot hagysz mag ad után, persze nem mellékes az sem, hogy kevesebbet cipelsz.

9. Ha megcélzod a szezonvégi kiárusításokat, azzal nemcsak a pénztárcádat kíméled, de a felesleges áru sem a szemétdombok méretét fogja növelni, ez is az újrahasznosítás egy speciális változata. Amikor pedig vége egy adott sportszezonnak, az eszközeidet úgy tedd el, hogy azt következő évben is használni tudd, ne kelljen mindig újat és újat venni.

10. Használd ki a bérleti lehetőségeket: mindig lesznek, akik a legújabb és legmárkásabb cuccokra vágynak, de nagyon sok sporteszközt felesleges csak azért megvenni (és ezáltal újabb gyártásra ösztönözni a készítőket), hogy évente két hétig használd. Amit csak lehet, inkább béreld, olcsóbb is és környezetbarátabb.

Forrás: www.napidoktor.hu

Tovább a 7.leckéhez Táplálkozzunk helyesen!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: